Basset Hound

Her kan du læse om racen

 Basset hound – hører til de drivende jagthunde og blev oprindelig skabt i Frankrig omkring 1800-tallet. Den moderne udformning kan engelske opdrættere tage æren for. Racen blev første gang vist frem i Paris i 1863 og i Storbritannien i 1875.

Basset hound hører til en af de seks bassetracer, og er den der er flest af dem i Danmark. De øvrige er: basset fauve de bretagne, petit basset griffon vendeen, grand basset griffon vendeen,  basset artesien normand og basset bleu de gascogne.

En basset hound er en stor hund på korte ben. Lidt humoristisk udtrykt mener nogle, at det er en næse på fire ben. Og jo, benene er korte. Med en skulderhøjde på kun 33-38 cm og en vægt på mellem 28 og 35 kg har den en ganske lang krop i forhold til højden. Den er meget muskuløs og godt fyldig, så den virker næsten kugleformet set bagfra. Et betydeligt mål af løst skind er med til at give det lidt pudsige udseende. Udtrykt selvfølgelig med stor kærlighed til hunden.

Men tag ikke fejl. Den er en sej og vedholdende jagthund, som oprindelig blev brugt til kanin- og harejagt. Den har en ualmindelig god lugtesans, jager ved hjælp af sporets fært og har instinkt for at arbejde i kobbel. Som schweisshund er den fremragende.

Den er samtidig en dejlig familiehund. Mild, rolig og hengiven. Kærlig og loyal. Aldrig aggressiv eller frygtsom og vældig god til børn, bare de accepterer, når hunden ikke gider lege længere. Som en typisk flokhund trives den særdeles godt i selskab med andre hunde og mennesker, men den fungerer også fint alene, hvis den er vænnet til det fra lille hvalp.

Det er naturligt for en basset hound at søge op ad rangstigen og forsøge at blive flokleder, og den kræver derfor en konsekvent opdragelse.

Godbidder giver pote

“Racen passer godt til aktive fritidsfolk, for den elsker at komme ud at gå lange ture i naturen, men det er ikke et must. Mindre kan også gøre det. I sit første leveår bør den slet ikke motioneres, og den skal helst ikke gå på trapper. Når den først er voksen, har den til gengæld behov for daglige gåture, hvor den kan få udviklet og vedligeholdt sin muskulatur.

Midlertidig “døvhed” – eller stædighed – om man nu vil mene, kan sagte forekomme. Men en raslen med godbiddåsen  eller lyden af køleskabsdøren, der åbnes, giver normalt pote, så er den på pletten .

Pelsplejen på en basset hound er meget begrænset. Det er nok at børste den jævnligt med en gummibørste og at vaske den efter behov. Som alle andre korthårede hunde fælder den to gange om året. Ørerne skal efterses og rengøres ofte og eventuelle hudfolder kontrolleres.